Kako ne napraviti dobar posao deset puta za redom – ceste divljeg zapada

Ovako izgleda Mirkovo krpanje problema. Ova cesta je samo primjer da se sve u gradu krpa kako bi “izgledalo” a ni tada ne izgleda. Ovo je Brlićev put u Vinogorju. Cijela cesta je obnovljen prije 20 godina osim ovog malog poteza u dužini od cca 10 metara.

Nikome nije jasno zašto je preskočen. Potez asfalta koji vidite star je preko 30 godina i dugačka nekih 8-10m. Godinama se krpa kvadrat po kvadrat umjesto da se cijeli potez odradi i završi s time. Kako vidite stari asfalt potpuno je oronuo, ispucao i sa svakom kišom se runi sve više. Ali ne. Mirku i ekipi lakše je doći nabaciti dva kvadrata asfalta kada vode iskopaju velike rupe nego sanirati cijeli potez.

Na fotografiji možete vidjeti preskočeni potez asfalta iz nama nepoznatih razloga. Prema dolje novi, prema gore novi i komad starog. Možda je ideja ostaviti povijesni primjerak?

Na fotografijama se vide oznake gdje će se krpati asfalt zbog rupa. Jedan komad od 1m2 i jedan komad od nekih 6m2. A pogledate li bolje vidi se iz aviona da je asfalt potpuno oronuo, prepun pukotina koje svaka nova kiša širi za centimetar.


Ovo krpanje uzet će pola radnih sati koliko bi trebalo za cijeli potez. Ali bolje je doći 10 puta po 10 sati nego jednom 20h. Tako se to kod nas radi. Ekipe su dolazile već tri puta do sada. Jedni da premjere, drugi da označe markerom i treća ekipa da makne stari asfalt. Sada čekamo četvrtu ekipu da stavi novi asfalt.

Dok po gradu niču nove ceste i stare se svježe asfaltiraju (također nekvalitetno) kod nas se ne može dobiti 10m novog asfalta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *