Nagib opet nije slušao u školi

U malom gradu živio je čovjek po imenu Nagib, čije je iskustvo sa školom bilo jedinstveno. Kad se nastava vrtjela oko kosina, Nagib je bio negdje daleko, a danas bismo ga kao odraslog zatekli na gradilištu kako se bori s posljedicama svoje mladenačke znatiželje.

Nagib nije bio od onih koji su marljivo sjedili u školskim klupama, učeći o kosinama i ravnoteži. Bio je slobodnog duha, uvijek sklon istraživanju svijeta oko sebe, poglavito birtija. No, vrijeme, mogućnosti i dobra prijateljstva Nagiba su odveli u posao izgradnje cesta i nogostupa, gdje su se njegove prošle odluke očitovale na iznenađujuće načine.

Dok su njegovi vršnjaci marljivo radili na gradivu, Nagib je izostajao s nastave građevine. Danas, kada hodamo njegovim izgrađenim stazama, shvaćamo posljedice tih propuštenih lekcija. Ceste koje je Nagib izgradio nisu bile simetrične i glatke; naprotiv, bile su pune neravnina i loših nagiba.

Nagib se suočio s izazovima koje je pred njega postavila mladost. Njegove ceste postale su popločane nepravilnostima, a nogostupi pravo malo iznenađenje za svakog prolaznika. Lokve bi se skupljale na mjestima gdje ih nitko ne bi očekivao, a odvodni šahtovi ostali bi prazni, nemoćni da riješe problem. Da samo lokve, to su bila štoviše mala i velika jezera. Svaki prolaznik bio je očaravim ovim prirodnim ljepotama. Biciklisti su ih naprosto obožavali. Onaj neopisiv osjećaj kada vas zapljusne voda s kotača bicikla ili kada kraj vas projuri automobil bacajući slapove iz ovih prekrasnih jezera. To je taj neopisivi osjećaj žitelja Panonskog mora koji bi trebalo uvesti u jesenje i zimske turističke atrakcije

No, Nagib je naučio lekciju svom nekonvencionalnom pristupu životu. Naučio nas je da ne smijemo zanemariti temeljna načela, čak ni kada se čine nepotrebnima. Njegova nas priča podsjeća da smo svi odgovorni za svoje postupke, te da svaka propuštena lekcija može imati dugoročne posljedice.

Nagib danas može biti graditelj s nepravilnim cestama, ali je i podsjetnik da je učenje kontinuirani proces i da svaku lekciju treba shvatiti ozbiljno, ma koliko ona u tom trenutku izgledala suvišna.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *